Větrolamy u Chocenic

V zemědělské krajině kolem Chocenic, jejíž obhospodařování mělo počátky v období baroka, zbylo jen málo z původních linií stromů. Proto obec v uplynulých letech přistoupila k dosadbě ovocných stromů podél cest.

Autor

obec Chocenice

Zhotovitel

obec Chocenice

Partner

Zdroj financování

Investor

Plzeňský kraj

obec Chocenice

Rok realizace

2021

Celková cena projektu

130 000 Kč

Kontakt

Vlastimil Štětina

obec@chocenice.cz

Partner

Diskutujte o projektu

Facebook skupina

Popis

Původní zemědělská krajina, která má počátky v barokním způsobu obhospodařování znamenala, že okolí obce bylo historicky osázeno ovocnými i místními listnatými druhy stromů, které plnily zejména funkci krajinotvornou. Dále i zadržovaly vodu v krajině, poskytovaly stín a zpomalovaly větry, čímž zmírňovaly erozi půdy. Z původní výsadby bohužel mnoho nezbylo, díky toku času a kolektivizaci. Proto obec přistoupila v uplynutých letech k dosadbě ovocných stromů podél cest v extravilánu obce. Cíl byl stejný, jako měli naši předci- tedy nejen vylepšit estetickou úroveň krajiny, ale zejména zpomalit erozi půdy v okolí obce, zadržet vodu a také vylepšit větrnou charakteristiku okolí obce.

Původní stav

V daných místech nebyly jakékoliv stromy, které by zpomalovaly větrnou erozi půdy, zadržovaly vodu v krajině a tvořily přírodní dominantu krajiny v okolí obce.

Průběh realizace

Po vytipování lokalit, kde by mohly být větrolamy a šlo o obecní pozemky byly objednány stromy a materiál k sázení. S pomocí zaměstnanců obce  a techniky byly vykopány díry pro stromy a zasazeny větrolamy z druhů, které patří do naší krajiny. Stromy byly opatřeny ochranou proti okusu zvěří.

EFekt opatření

Efekt bude vyhodnocen v budoucích letech. Předpokládá se ochrana půdy na okolních pozemcích před větrnou erozí, zlepšení lokálního mikroklimatu, poskytnutí potravy a úkrytu pro ptactvo.

Další opatření

Chci se zapojit

Jaké mám možnosti, pokud chci realizovat konkrétní opatření? Kde mohu žádat o podporu? A které dotace mohu využít? Tady najdete odpovědi na nejčastější otázky.

Jak na to?