Umělý ostrov pro hnízdění ptáků

Umělý ostrov pro hnízdění ptáků bude umístěn v přírodní rezervaci Zbynické rybníky. Tato rezervace se nachází severně od obce Hrádek v okrese Klatovy. Chráněné území tvoří nejzachovalejší část soustavy rybníků s bohatými břehovými porosty a přilehlými vlhkými loukami. Jedná se o soustavu dvou rybníků. Velká Strana a Malá Strana s přilehlými podmáčenými loukami, které tvoří dohromady chráněné území o rozloze téměř 40 ha.

Autor

Plzeňský kraj

Zhotovitel

Partner

Zdroj financování

Plzeňská teplárenská a.s.

Plzeňský kraj

Investor

Rok realizace

2024-2025

Celková cena projektu

218 000 Kč

Kontakt

Partner

Diskutujte o projektu

Facebook skupina

Popis

Přírodní rezervace Zbynické rybníky slouží jako hnízdiště celé řady druhů vodního a mokřadního ptactva, žije zde mnoho vzácných a chráněných druhů především vodních ptáků. Pravidelně tu hnízdí husa velká, potápka roháč, lyska černá, polák chocholačka, ze vzácnějších druhů je možné pozorovat v rákosinách hnízdícího dravce motáka pochopa, chřástala vodního,  potápku malou. V břehových porostech rybníků hnízdí atraktivní slavík modráček, několik druhů rákosníků a cvrčilek. Široké údolí s rybníky je na jaře a na podzim velmi vyhledávané také řadou druhů migrujících vodních ptáků. Nelze opominout pestré zastoupení vodních měkkýšů a hojný výskyt obojživelníků a plazů.

Původní stav

Jedná se o soustavu dvou rybníků Velká Strana a Malá Strana s přilehlými podmáčenými loukami. Již nyní slouží jako hnízdiště celé řady druhů ptactva. V rezervaci chceme umístit umělý plovoucí ostrov o ploše 32 m², který je velmi odolný a trvanlivý s životností minimálně 20 let. Jde o zcela nový způsob vytváření optimálních biotopů na volné hladině, které na intenzivních rybnících se zarostlými břehy chybí.

Průběh realizace

Za vhodnou lokalitu pro umístění plovoucího ostrova byl vybrán rybník Velká Strana, který je dostatečně rozlehlý a schází zde obnažený břeh, či bezpečné hnízdiště pro vodní ptáky. Nyní proběhla objednávka samotné realizace plovoucího ostrova, jehož základ je v současnosti připravován. Další fází, která musí probíhat v době počáteční iniciace rostlin, bude osázení ostrova optimální skladbou původních mokřadní vegetací a jeho ukotvení na vodní hladinu. Tato fáze proběhne pod dohledem odborníků v jarních měsících příštího roku. Může se na něm vyskytovat přes 70 druhů rostlin.

EFekt opatření

Umělý plovoucí ostrov slouží jako chovné místo pro ryby a úkryty pro rybí potěr a dravce, zadržování živin, tlumení vln (ochrana proti břehové erozi) a samozřejmě má velké výhody pro vodní ptactvo například pro jejich odpočinek po celou sezónu, včetně ptáků odpočívajících během dlouhých migrací s bude též ochranou před predátory. Ostrov by měl vytvořit podmínky pro hnízdění druhů, které již téměř vymizely z našich vodních ploch, jako je racek chechtavý, rybák obecný, či některé druhy kachen. Stav a obsazenost ostrova budou systematicky celoročně monitorovány a součástí udržitelnosti je i vyhodnocení účinnosti a samotná péče o vegetaci ostrova. Podobných inovativních ochranářských projektů je zatím v ČR jen několik. Díky partnerské podpoře od společnosti Plzeňská teplárenská a.s. bylo možné tento projekt začít realizovat již v tomto roce.

Další opatření

Chci se zapojit

Jaké mám možnosti, pokud chci realizovat konkrétní opatření? Kde mohu žádat o podporu? A které dotace mohu využít? Tady najdete odpovědi na nejčastější otázky.

Jak na to?