Rozšíření pastevního areálu v přírodní rezervaci Janovský mokřad

Janovský mokřad o rozloze 71,2 ha se nachází v místě zaniklého rybníka Janov, poblíž dálnice D5. Přírodní rezervace zajišťuje ochranu a přirozený rozvoj nejen mokřadního ekosystému, ale i terestrických (suchozemských) biotopů.

Autor

Plzeňský kraj

Zhotovitel

Partner

Zdroj financování

IDEAL AUTOMOTIVE Bor, s.r.o.

Plzeňský kraj

Investor

Rok realizace

2024

Celková cena projektu

289 000 Kč

Kontakt

Partner

Diskutujte o projektu

Facebook skupina

Popis

Přírodní rezervace chrání od roku 2021 mokřadní ekosystém vzniklý v povodí Vejprnického a Lučního potoka v blízkosti dálnice D5 na území obcí Nýřan, Úherců a Přehýšova. Činností především bobra evropského vznikl rozsáhlý mokřadní ekosystém se složitým hydrologickým režimem, ve kterém hnízdí, nebo jej k tahovým zastávkám využívá řada vzácných ptačích druhů. Janovský mokřad je vhodným biotopem také pro obojživelníky a plazy i řadu druhů bezobratlých živočichů. V rezervaci byly postupně vybudovány dva pastevní areály pro velké kopytníky exmoorských ponny a praturů, i s návštěvnickou infrastrukturou, která je kromě usměrnění návštěvnosti zaměřena na environmentální vzdělávání návštěvníků.

Původní stav

Historicky se na většině území rezervace nacházel Janovský rybník, který byl však v 19. století zrušen, protože jeho další existence v tomto poddolovaném území nebyla možná ani bezpečná.  Původní zátopa byla přeměněna na zemědělskou půdu a částečně bylo území zalesněno. Po výstavbě dálnice D5 bylo území dnešní rezervace tělesem dálnice odděleno od ostatní zemědělské půdy a do značné míry bylo pro intenzívní zemědělskou činnost znepřístupněno.

V souvislosti se změnami v podloží způsobenými výstavbou dálničního tělesa, vzestupem hladiny podzemních vod a v neposlední řadě aktivní bobří činností Na Lučním i Vejprnickém potoce začal vznikat rozsáhlý mokřad s otevřenými vodními plochami, doplněný o více než 25 ha suchých, převážně ruderálních ploch zarostlých třtinou křovištní a ostružiníkem. Postupující podmáčení lokality vedlo k ukončení zemědělského hospodaření a postupné přírodní sukcesi a ke vzniku a rozvoji mokřadních společenstev.

Průběh realizace

Plzeňský kraj za finančního přispění partnera realizuje rozšíření pastevní plochy o 4,6 ha s délkou ohradníků 1300 m včetně dvou bran. Nový pastevní areál bude navazovat na areál I. a II. kde již několik let probíhá pastva emoorských ponny a praturů. Součástí rozšíření areálu je také instalace čerpadla ve vrtané studni na solární pohon, které bude napojené na napáječky v pastvině. Toto opatření je nutné vzhledem k stále více suchým létům, kdy nastává akutní nedostatek pitné vody pro zvířata. Rozšíření ohrady je také velmi žádoucí a vítané z důvodu zvyšujícího se počtu zvířat. Na nově pasené ploše je očekáváno zvýšení biodiverzity nejen rostlin, ale také i širokého spektra živočichů. Život na pastvině budou moci návštěvníci sledovat z již instalované vyhlídky v těsné blízkosti. Ohrada by měla být kompletní do konce září tohoto roku a poté se tam budou moci poprvé začít pást exmoorští pony a pratuři.

EFekt opatření

Cíleným managementem dojde k potlačení nežádoucí ruderalizace a sukcese a zároveň působením pastvy exmoorských pony a praturů postupně dojde ke zvýšení biodiverzity přirozených rostlinných i živočišných společenstev, které zde okrajově přežívají nebo zcela chybí. Vedle spásání dochází také k žádoucí disturbanci pastviny, kde dojde k uchycení a rozvoji žádoucí bylinné vegetace obnažených stanovišť, zejména heliofilních (rostliny vyžadující hodně světla) společenstev. Již v prvním roce pastvy v další části rezervace došlo k razantnímu snížení početnosti divokých prasat, z části vlivem elektrických ohradníků, zčásti úbytkem vhodných úkrytů. Extenzivní pastva areálu vyřeší a zlevní managementové zásahy, které jsou v souladu se schváleným plánem péče o přírodní rezervaci a jsou vzhledem k obtížnému terénu a přístupu do území jiným způsobem velmi komplikovaně proveditelné a finančně náročné. Tato prognóza se již osvědčila po prvním roce pastvy v jiné části přírodní rezervace. V roce 2022 na základě prováděného entomologického průzkumu zaměřeného na výzkum motýlů bylo na ploše pastevního areálu a v jeho těsném okolí zjištěno 24 druhů motýlů.

Do vybudování návštěvnické infrastruktury a managementu přírodní rezervace Plzeňský kraj v posledních letech již investoval vysoké finanční prostředky, bez partnerské podpory od společnosti IDEAL AUTOMOTIVE Bor, s.r.o., by nebylo možné v dohledné době postavit III. pastevní areál a zajistit celoroční dostatek pitné vody pro velké kopytníky v počtu 3 hřebců exmoorských ponny a 8 praturů.  

Další opatření

Chci se zapojit

Jaké mám možnosti, pokud chci realizovat konkrétní opatření? Kde mohu žádat o podporu? A které dotace mohu využít? Tady najdete odpovědi na nejčastější otázky.

Jak na to?